Skip to main content

Interjera dizaineri iesaka: kā mazā telpā iekārtot sapņu virtuvi

Mums katram ir sapņu vīzija par to, kādai vajadzētu izskatīties ideālajai virtuvei. Kādas krāsas un materiāli tiks izmantoti, kāda virtuves tehnika atvieglos ikdienu, kādas glāzes un trauki tiks celti ģimenes galdā un kā tiks uzņemti un cienāti viesi. Arens Rīga dizaineru komanda dalās ar padomiem, kā telpas platībai un plānojumam neļaut ierobežot dizaina un funkcionalitātes iespējas Tavā sapņu virtuvē.

Krāsu izvēle

Lai radītu plašuma sajūtu un vizuāli palielinātu telpu, materiālos un dekorācijās ieteicams izmantot gaišas krāsas. Tās atstaros gaismu, un interjers radīs svaigu un sakoptu iespaidu. Starp citu, pretēji populārajiem mītiem, baltās virsmas ir daudz praktiskākas kā tumšās.

Materiālu izvēle

Gluži kā krāsas, arī izmantotie materiāli var radīt ilūziju, ka telpa ir plašāka, kā patiesībā ir. Glancēti, caurspīdīgi vai atstarojoši materiāli telpā ienesīs vairāk gaismas, kas radīs plašuma sajūtu.

Apgaismojums

Lai nelielu virtuvi padarītu mājīgu un plašu, pareizais apgaismojums var spēlēt būtisku lomu. Tam jābūt vienveidīgam, patīkami uztveramam, bez skarbām ēnām, kas sašaurina telpu. Apgaismojumu ieteicams kārtot vairākos līmeņos – griestos, skapjos, bāra letē.

Virtuves izkārtojums

Vairumā gadījumu nelielām virtuvēm optimāls ir L-veida izkārtojums. Pirmkārt, tas ir kompakts, un, otrkārt, tas ļauj izmantot divas blakus esošās sienas un to stūri. Tas ļauj iekātot plīts virsmu, izlietni un ledusskapi pēc “darba trijstūra” principa. Ja tomēr nav iespējams izveidot L-veida virtuvi, maksimāli prātīgi jāizmanto esošā vieta, lai darba virsma paliek brīva gatavošanas procesiem.

Telpu apvienošana

Telpas pārbūve ir komplicētāka metode kā materiālu vai krāsu ieviešana, taču visnotaļ efektīva. Virtuves un dzīvojamās istabas (vai jebkuras citas telpas) apvienošana veidos studio tipa telpu. Lai gan šāds variants neradīs platības pieaugumu, tas palīdzēs radīt plašākas telpas sajūtu un vietu atsevišķai ēdamzonai.

Tehnikas apvienošana

Pat ja virtuves telpa ir neliela, tai nevajadzētu samazināt vēlmi un iespējas gatavot. Mazām virtuvēm visprātīgāk būtu izvēlēties apvienotu un labāk tieši iebūvētu tehniku. Piemēram, cepeškrāsns ar mikroviļņu krāsns funkciju vai zem darba virsmas iebūvēts ledusskapis ar saldētavu.

Mazāka izmēra jeb kompaktā tehnika

Ar 45cm trauku mašīnu var nodrošināt vairāk vietas grīdas skapju funkcionalitātei, piemēram, pieļaujot šaurā pudeļu un garšvielu turētāja ievietošanu, stūra grozu sistēmas vai platāku atviktņu novietošanu, kas uzlabotu iekārtas lietošanas ērtību un funkcionalitāti.

Tehnikas un virsmu izvietojums

Mazās telpās gatavošana var būt neērta, īpaši, ja to vienlaikus dara vairāki cilvēki. Šī iemesla dēļ īpaši svarīgs ir ledusskapja – plīts virsmas – izlietnes izvietojums. Funkcionalitāte ir virtuves galvenā īpašība, tāpēc jāsaglabā visa gatavošanai nepieciešamā sadzīves tehnika, padomājot par tās optimālo novietojumu un savietojamību. Piemēram, pacelta cepeškrāsns augstajā skapī ir ērtākais risinājums, taču mazas telpas gadījumā tas laupīs darba virsmas laukumu.

Brīva galda virsma

Lai radītu maksimālu brīvības un plašuma sajūtu, horizontālajām virsmām būtu jāpaliek brīvām. Tas nozīmē, ka viss, kas parasti atrodas uz galda virsmas (no ēdieniem līdz aprīkojumam), ir paslēpts atvilktnēs un skapjos. Ar šo uzdevumu varētu palīzēt Arens Rīga piedāvāta furnitūra, piemēram, skapis zem izlietnes ar iebūvētiem konteineriem (gan atkritumu, gan dažādu līdzekļu ērtai uzglabāšanai). Lai maksimāli aizpildītu telpu ar funkcionāliem mehānismiem, noderēs šaurs grozs ar plauktiem vai 150mm grozs dvieļiem. Tāpat vērtīgas ir sienas reilinga sistēmas, kas nodrošina vietu garšvielām, gatavošanas ierīcēm, dvieļiem u.tml, saglabājot skapju un galda virsmas brīvas.

Skapīšu izvēle

Virtuves skapīšus ieteicams izvietot maksimālā augstumā, pēc iespējās mazāk dalot tos horizontāli, lai neradītu sadrupinājuma vai smagnēju sajūtu. Tāpat būtu jāizvairās no platiem skapjiem, jo mazā virtuvē pat 60cm plats sienas skapis izskatīsies “smags”.

Galda virsma

Lai arī pilnvērtīgu kopgaldu sala neaizstās, tas tomēr ir ērts un praktisks vairants, kā iekārtot mazu virtuvi. Pussala ar skapīšiem un atvilknēm būs laba vieta, ko izmantot gan mantu uzglabāšanai, gan kopīgām maltītēm.

Lai arī telpas plānojums un platība ir ļoti būtisks faktors, kas ietekmē virtuves dizaina un funkcionalitātes iespējas, tam nav jābūt ierobežojošam šķērslim. Virtuves mēbeles, kas atrodamas tirdzniecības centros un veikalos, tiek uzskatītas par universālām mēbelēm, bet, ja runa ir par nelielu vai komplicētu telpu, īstais risinājums būs profesionāla dizainera redzējums un pieredzējuša mēbeļu ražotāja individuālā pieeja ikvienai telpai.

Par Arens Rīga:

ARENS – pirms 27 gadiem radies Igaunijas lielākais uzņēmums, kas piedāvā pilna servisa virtuvju ražošanu – sākot ar individuāla dizaina izstrādi kopā ar dizaineri, līdz pat ražošanai, montāžai un virtuves mēbeļu uzstādīšanai mājoklī.

Kvalitāte, inovatīvi risinājumi, plašas iespējas un individuāla pieeja ir Arens galvenie vadmotīvi. Šobrīd jau vairāk kā 120 000 ģimenes bauda ikrīta kafiju un brokastu mielastu virtuvē, kas radīta Arens.

Dizaineru komandas radošums un pieredze ne tikai Baltijā, bet arī Skandināvijas valstīs apvienojumā ar modernākajiem materiāliem un augstākajiem ražošanas standartiem radīs īpašu vietu ikviena klienta mājoklī. Izprotot vajadzības, vēlmes un iespējas. Lai radītu īpašas sajūtas, jaunas garšas un neaizmirstamus piedzīvojumus. Ne velti saka, ka labākās sarunas rodas virtuvē!